Klusnieuws

Boormachine

boormachine

Inhoud artikel

Welke boormachines zijn er ?

Er zijn verschillende boormachines die allemaal voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. De Boorhamer en breekhamers bijvoorbeeld gebruikt u voor het zware werk. Wanneer er door een dikke laag beton geboord moet worden bijvoorbeeld. De boormachine annex breekhamers zijn vaak combi-hamers die zowel kunnen boren als kunnen hakken. Dit zijn dus vaak zware machines.

Voor veelvuldig en zwaardere toepassingen voor het boren en schroeven in hout zijn er de elektrische en accu boormachines. Bij het schroeven en boren in beton kunt u beter een klopboormachine gebruiken.

De handzame boormachines zijn de accu boormachines en de accu klopboormachines. Het voordeel met een accu boormachine is duidelijk. U bent niet gebonden aan de lengte van het snoer. Het nadeel kan zijn dat het gewicht van een accu boormachine met veel vermogen zwaar kan aanvoelen en dus veel handkracht vraagt. En natuurlijk dat de accu maar voor een beperkte duur en tijd bruikbaar is. Daarom is het altijd raadzaam om een accu boormachine te kopen met 2 meegeleverde accu’s.

Metabo combo

COMBO SET 2.7.8 12 V BL (685177000)

Hoe gebruik ik een accu boormachine?

Een accu boormachine is handig gereedschap om te  boren. Naast de keuze van het juiste bitje en type boor is ook de snelheid belangrijk. Een aangepaste instelling van het koppel en de versnellingen zijn belangrijk. Een accu boormachine bedienen is helemaal niet moeilijk. Afhankelijk van de klus stel je het koppel en de versnelling in, plaats je een aangepast bitje of boor en kan je aan de slag. Met een juist gebruik en onderhoud van de accu kan je de levensduur van de accu aanzienlijk verlengen. Hou ten slotte tijdens het boren ook altijd de veiligheid in het oog.

Enkele boormachine basis gebruiksregels:

  • Hoe kleiner de boordiameter, hoe hoger het koppel (dus hoe sneller je boort)
  • Hoe harder het materiaal, hoe lager het koppel (dus hoe trager je boort)
  • Hoe sneller je boort, hoe minder nauwkeurig je kan boren.

Milwaukee M12 Boormachine

M12 FDD-602X Accu Compact boorschroefmachine 12V

Elektrische gereedschappen Klustip:

Werk indien mogelijk met twee accu’s: terwijl je de ene gebruikt in de machine kan de andere opladen in de oplader. Zo hoef je het werk niet te onderbreken om de accu op te laden.

Main Menu x